Werken als developer

Aan de slag als developer in de IT

 

Wat doet een developer

Koptelefoon op, een goede bureaustoel, grote schermen en code typen. Dat is het algemene beeld van een developer. Maar een developer is zoveel meer. Voor de ontwikkeling van websites, applicaties en software zijn ze namelijk onmisbaar. De developer zorgt voor het technische hart van heel veel programma’s die dagelijks gebruikt worden. Het programmeren van software is hierbij de hoofdtaak. En dat behoeft de nodige kennis. Wist je trouwens dat er heel veel soorten developers zijn? We zetten ze even op een rijtje. 

Soorten developers

  • Frontend developer

De naam zegt het eigenlijk al. Alles wat jij ziet aan de voorkant van een app of website, daar is de front-end developer voor verantwoordelijk. Het is de verbinding tussen de programmatuur en het design. Veel van de gebruiksvriendelijkheid van de programma’s die je gebruikt komt ook uit de koker van de front-end developers.  Ooit wel eens van .NET-developers, PHP-developers, Java-developers en C++ developers gehoord? Dit zijn allemaal specialisaties die een front-end developer kan hebben.

Bekijk hier hoe het werk van een frontend developer eruit ziet.

  • Backend developer

Ook wel back-end ontwikkelaar of programmeur genoemd. De back-end developer is, zoals de naam al doet vermoeden, verantwoordelijk voor de achterkant van websites, apps of programma’s. Deze ontwikkelaar zorgt door middel van code voor de structuur in alle onzichtbare processen. Tussen het front-end en de back-end zit vaak het CMS van een website. Met programmeertaal, bijvoorbeeld PHP, laat de back-end ontwikkelaar onzichtbare communicatie probleemloos verlopen. 

Lees hier alles over het werk van een backend developer.   

  • Fullstack developer

Back-end, front-end, ontwerp, bouw; een full-stack developer kan het allemaal. Deze ontwikkelaar moet vaardig zijn in een breed scala van werkzaamheden. Zo’n allround developer kan een project van a tot z leiden, testen en opleveren. Er wordt verwacht dat de full-stack developer meerdere programmeertalen beheerst. Vaak heeft een full-stack developer een hele brede, maar minder specialistische kennis dan de front-end en back-end ontwikkelaars.

  • Mobile developer

Ook wel app-developer genoemd. Moet er een nieuwe app gebouwd worden of een bestaande app doorontwikkeld? Dan is de mobile developer de geschikte persoon. Een mobile ontwikkelaar is iemand die mobiele apps ontwerpt en implementeert. Veel mobile developers leggen zich toe op bepaalde besturingssystemen, zoals iOS of Android.

  • Game developer

Houd jij van videospelletjes en werk je graag met computers? Dan is een carrière als game developer helemaal nog niet zo gek. Ontwikkelaars van videogames zetten een concept om naar een speelbare realiteit. Het bouwen en programmeren van interactieve, digitale producten. Niet alleen spelletjes, maar ook educatieve en professionele apps en programma’s komen van jouw hand. Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn zaken waar je tegenwoordig veel mee te maken hebt als game ontwikkelaar. Je werkt hiervoor veel met 3D software. 

  • DevOps developer

DevOps is een combinatie van software development (Dev) en IT operations (Ops). Een DevOps developer zorgt voor een goede communicatie tussen de partijen die bezig zijn met de ontwikkeling van software. Van engineers tot aan andere ICT’ers. Door deze schakel tussen development en operations kan je sneller ontwikkelen en uitrollen. Daarnaast kies je voor een hoge mate van betrouwbaarheid en veiligheid. 

  • Software developer

Ook wel programmeur genoemd, software ontwikkelaar of software engineer. Dit zijn IT-professionals die programmeertalen gebruiken voor het maken van computersoftware. Een software developer schrijft, test en onderhoudt applicaties. Er zijn veel soorten software developers zoals .NET developers, PHP developers, Java developers of front-end developers. Elk is gespecialiseerd in een eigen programmeertaal of toepassing. Hoe breed je takenpakket precies is hangt sterk af van het bedrijf waar je werkt. 

  • Security developer

Veiligheid voor alles. Een security developer zorgt voor beveiligingssoftware tijdens de ontwikkeling en het ontwerp van apps, software en programma’s. Vanuit het beveiligingsperspectief identificeren security developers gevaren en lossen ze op. Ook ontwikkelt een ‘online beveiliger’ strategieën om bedreigingen te vermijden. In het kort: het oplossen van problemen, het debuggen van software en programma’s en het verhelpen van eventuele gebreken.

  • Web developer

Het creëren en onderhouden van websites. Dat is in grote lijnen wat je als web developer doet. Als web ontwikkelaar ben je vaak van a tot z betrokken bij de bouw van een website of app. Jij hebt te maken met de meeste andere soorten developers gedurende het proces. De termen websitebouwer of app ontwikkelaar zijn niet vreemd voor de web developer.

Benieuwd naar de openstaande vacatures?

“Ik leer elke dag iets nieuws en werk met de laatste technologieën
– Ali, fullstack developer bij Snelstart

Welke kwaliteiten moet een developer bezitten?

Zoals je ziet komen developers in vele soorten en maten. Elke developer bezit specifieke kennis over een bepaald deel van de ontwikkeling van apps, programma’s, software of websites. Jij leert elke dag weer bij en houdt jezelf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom jouw vakgebied.

Een goede allround developer kan zelfstandig werken en is helemaal gek van de techniek achter de software. ‘Dat kan niet’ komt niet in jouw vocabulaire voor. Oplossingsgericht is een eigenschap die elke developer moet hebben. Als creatief brein achter een app of website moet jij je goed kunnen inleven in de belevingswereld van de klant. Daarbij is stressbestendigheid een eigenschap die in je voordeel kan werken. Alle feedback op een concept komt bij jou terecht. Het zou dan ook handig zijn als jij dan je time management een beetje op orde hebt.

Zoals je ziet, een developer is van vele markten thuis.

Hoeveel verdient een developer?

Begin jij je carrière als developer, dan kan je rond tussen de € 2.500 en € 3.500 bruto per maand gaan verdienen. Ben je na 5 jaar toe aan een volgende stap in je carrière, dan is een bedrag tussen € 3.200 en € 4.200 bruto per maand wat jij kunt vragen (bij een werkweek van 38 uur). Hoeveel je verdient hangt van veel factoren af. Het soort bedrijf, de plek en de fase waarin jouw werkgever zit. Een startende onderneming zal je minder kunnen bieden. Vaak is de uitdaging om hier iets moois op te bouwen juist des te groter!

Omscholen naar developer

Wil jij heel graag werken in de IT, maar heb je geen opleiding gedaan zoals informatica? Geen probleem. Veel bedrijven kunnen jou een traineeship aanbieden als ze zien dat jij een passie hebt voor softwareontwikkeling. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer opleidingen en trainingen voor talenten jong en oud.

Voel jij je aangetrokken tot de IT en denk jij aan een nieuwe stap in je carrière? Kijk eens op onze Omscholing Helpdesk. Hier krijg je meer informatie over omscholingstrajecten naar een baan in de software development.

Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina!

Uitgelichte vacatures

IT gebeurt in Alkmaar

IT is overal. In elk bedrijf en elk gebouw is IT nodig voor het vlekkeloos verloop van de dagelijkse werkzaamheden. Veel professionals vinden in Alkmaar een perfecte locatie. De diversiteit in bedrijven is enorm, waardoor elke IT-tak ook vertegenwoordigd is. Bovendien ligt Alkmaar in het midden van alles. Dicht bij een historische binnenstad, strand, zee, en Haarlem en Amsterdam liggen om de hoek. 

Veel IT-bedrijven werken samen om het beste IT-talent op te leiden. Samen investeren ze in het behoud van IT-kennis. Dit maakt van Alkmaar een echte IT-hub. Dus of je op zoek bent naar een baan bij gevestigde naam op IT-gebied of naar een kleine start-up om mee te groeien naar de toekomst. In Alkmaar vind je de mogelijkheden om je toekomst in IT uit te stippelen. 

Om je een sfeerimpressie te geven hebben we filmpjes gemaakt bij diverse Alkmaarse IT-bedrijven, bekijk ze hier.