Werken als engineer

Aan de slag als engineer in de IT

 

Wat doet een engineer?

IT-engineers of ingenieurs kan je verdelen in twee groepen. Het zijn specialisten in softwareontwikkeling of in computerhardware engineering. We richten ons in dit geval vooral even op de eerste categorie. 

IT is een onmisbaar deel geworden binnen elk bedrijf. Het verwerkt alle benodigde gegevens en toepassingen. Wereldwijd zijn bedrijven afhankelijk van een effectief en goed functionerend IT-systeem voor hun dagelijkse werkzaamheden. Maar wie doet het onderhoud en zorgt dat alles vlekkeloos en veilig draait? Juist, de IT-engineer.

De werkzaamheden zijn nogal afhankelijk van het bedrijf waar je komt te werken. Zomaar een greep uit wat een software-engineer (er zijn vele benamingen) doet: installatie van en onderhoud aan software, databases bouwen en onderhouden, systemen effectief laten draaien en up-to-date houden; een IT-engineer zorgt er in grote lijnen voor dat alle systemen binnen een bedrijf draaien. Een onmisbare schakel in het bedrijf dus. 

 

Welke kwaliteiten moet een IT-engineer bezitten?

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een IT-engineer is analytisch denken. Het werk is namelijk vaak probleemoplossend. Bij complexe vraagstukken moet je goed uit kunnen leggen wat jouw beweegredenen zijn om iets te doen. Binnen alle werkzaamheden behoudt een IT-engineer altijd oog voor kwaliteit. Het werk dat wordt afgeleverd is toekomstbestendig en beschermd voor gevaren van buitenaf.

Het is ook handig als je strategisch en tactisch mee kan denken met de klant over softwaretoepassingen. Iemand die continu op de hoogte is van wat er speelt in de markt en dit proactief weet toe te passen in de techniek waarmee gewerkt wordt. Keuzes die gemaakt worden moeten met overtuiging worden onderbouwd, waarbij mogelijke risico’s door de IT-engineer niet uit het oog verloren worden.

Benieuwd naar de openstaande vacatures?

“De onderlinge sfeer is goed, de werkzaamheden zijn leuk en het is dichtbij huis.”
– Chiel, engineer bij Triple

 

Hoe ziet een werkdag van een IT-engineer eruit?

Manus-van-alles is de beste omschrijving. Geen dag ziet er hetzelfde uit, omdat problemen vaak uit het niets opkomen. Toch probeert de software deskundige zich op de hoogte te houden van de marktontwikkeling. Dagelijks zorg je ervoor dat de kans op deze problemen zo klein mogelijk blijft. Het onderhoud aan servers en werkplekken is een dagelijkse bezigheid. De beveiliging van het netwerk en van alle gegevens is ook iets waar je continu alle collega’s mee ontzorgt.

Hoeveel verdient een IT-engineer

We spreken hier over gemiddeldes, maar een IT-engineer verdient tussen de €3300,- en €4300,-. De hoogte van het salaris heeft met een aantal factoren te maken. 

  • Opleidingsniveau
  • Carrièreniveau
  • Locatie
  • Bedrijf
  • Soort dienstverband

Topsalarissen kunnen in sommige gevallen boven de €5000,- uitkomen. Geheel afhankelijk van het bedrijf en van jouw kwaliteiten. Benieuwd naar openstaande vacatures? vacatures engineering

 

Omscholen naar IT-engineer

Heb jij interesse in techniek, software en ben je een probleemoplosser pur sang? Dan is omscholen naar de IT wel wat voor jou misschien. Omscholen gebeurt veel in bepaalde beroepsgroepen, zoals het onderwijs. Maar omscholing naar een functie in de IT is ook goed mogelijk. In deze beroepsgroep zijn ze altijd op zoek naar kandidaten. 

En het is tegenwoordig helemaal niet moeilijk. Er zijn veel opleidingen en trainingen voor talenten, jong en oud. Het is natuurlijk ook goed mogelijk om als junior in de IT te beginnen en het vak te leren op de werkvloer. Heb je geen IT-opleiding gedaan, zoals informatica? Geen probleem. Veel bedrijven kunnen jou een traineeship aanbieden. Jij kan dan laten zien dat je de drive hebt om alles over IT te leren.

Voel jij je aangetrokken tot de IT en denk jij aan een nieuwe stap in je carrière? Kijk eens op onze Omscholing Helpdesk. Hier vind je meer informatie over omscholingstrajecten naar een baan in de IT.

Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina!

Uitgelichte vacatures

IT gebeurt in Alkmaar

IT is overal. In elk bedrijf en elk gebouw is IT nodig voor het vlekkeloos verloop van de dagelijkse werkzaamheden. Veel professionals vinden in Alkmaar een perfecte locatie. De diversiteit in bedrijven is enorm, waardoor elke IT-tak ook vertegenwoordigd is. Bovendien ligt Alkmaar in het midden van alles. Dicht bij een historische binnenstad, strand, zee, en Haarlem en Amsterdam liggen om de hoek. 

Veel IT-bedrijven werken samen om het beste IT-talent op te leiden. Samen investeren ze in het behoud van IT-kennis. Dit maakt van Alkmaar een echte IT-hub. Dus of je op zoek bent naar een baan bij gevestigde naam op IT-gebied of naar een kleine start-up om mee te groeien naar de toekomst. In Alkmaar vind je de mogelijkheden om je toekomst in IT uit te stippelen. 

Om je een sfeerimpressie te geven hebben we filmpjes gemaakt bij diverse Alkmaarse IT-bedrijven, bekijk ze hier.