Wat maakt werken bij Herke ICT Group zo leuk?

IT=Alkmaar is een samenwerking van elf Alkmaarse IT-bedrijven. Bedrijven die allemaal hun eigen expertise, werkwijze en bedrijfscultuur hebben. Om die reden interviewen we elke week een medewerker van één van die bedrijven om meer over hen te weten te komen. Dit keer is developer Mathieu Posthumus aan het woord over zijn werk bij Herke ICT Group.

Mathieu, kun je mij iets meer vertellen over Herke ICT Group?
Jazeker! Herke ICT Group is een bedrijf dat software maakt en IT-beheer verzorgt voor verschillende bedrijfstakken, met een duidelijke focus op de bouw. Buiten dat we de software maken, denken we ook mee over bedrijfsprocessen en daarnaast leveren wij hardware en support. We hebben een kant van ERP-systemen, Dynamics Business Central, en we hebben een CRM-kant. Op deze systemen bouwen wij onze applicaties. Dat zijn bijvoorbeeld financiële applicaties, maar ook technische applicaties.

Zou je me iets kunnen vertellen over jullie werkwijze en technieken?
Voor de software die wij maken neemt een bedrijf een licentie af, waarna zij deze mogen gebruiken. Wij zorgen vervolgens dat de software gekoppeld wordt aan hun systemen. De backend is C#, dotnet core vooral, en bij frontend verschilt het. De laatste apps zijn ontwikkeld in React. Maar goed, als een developer denkt dat een andere taal of een ander framework beter werkt, dan is hij of zij daar vrij in. Zolang het maar past in het geheel en de klant er mee kan werken.

Wat is het meest uitdagende project waar je de laatste tijd aan hebt gewerkt?
Dat zijn er meerdere, maar ik denk dan toch zeker aan de Blackbox. Dit is eigenlijk één grote verzamelbak van functionaliteiten die met verschillende platformen praat. Het is eigenlijk één API waar heel veel apps mee kunnen communiceren. De apps die wij ontwikkelen praten tegen die Blackbox en deze zoekt vervolgens uit: ok, dit is de app, dit is de gebruiker, dit is de klant en ik bepaal naar welke omgeving dit moet. Daar haalt de Blackbox vervolgens zijn informatie vandaan. Misschien haalt hij er ook nog een ander platform bij en dat brengt hij dan samen en geeft dat terug aan de gebruiker.

En daarnaast?
Ja, de inspectie-app. Dat is dus zo'n app die tegen de Blackbox praat. De vorige versie is een Windows-app met de naam dakinspectie-app. We werken nu aan een compleet nieuwe versie waarmee klanten straks ook andere objecten zoals cv-ketels, gevels, keukens, gebouwen of dakkapellen kunnen inspecteren.

Wat onderscheidt jullie van de concurrentie?
Dat is toch echt die ervaring met bouwbedrijven. Wij kennen de processen van deze bedrijven. De problemen waar zij tegenaan lopen kunnen wij oplossen met techniek.

Wat maakt werken bij Herke ICT Group zo leuk?
De bedrijfscultuur is heel informeel; iedereen kent elkaar en je kunt lekker jezelf zijn. We werken met zo'n zestig à zeventig man en ook de grote baas Herke is aanspreekbaar, dus het is niet zo dat dit een heel onbereikbaar iemand is. Voor de coronacrisis hadden we iedere vrijdagmiddag een borrel. Dat gaat nu helaas even anders. Daarnaast kun je grotendeels zelf je werktijden indelen en zijn er ook volop doorgroeimogelijkheden.

Hoe zit dat voor jou persoonlijk?
Ik ben zelf sinds september naast mijn werk begonnen met een studie Business IT & Management. De techniek ken ik nu wel en ik wil mijn kennis verbreden en de business leren kennen. Uiteindelijk zou ik het heel gaaf vinden om meer richting een projectmanagersrol te groeien, om toch ook wat meer mijn sociale skills in te zetten. Ik heb dat aangegeven bij mijn manager en inmiddels word ik nu geregeld betrokken bij klantcontactmomenten.

bezoekers van het IT=Alkmaar Event in gesprek