Jochem, DevOps engineer bij Cyso

backhand developer

Jochem, DevOps engineer bij Cyso

04-03-2022

Jochem is 30 jaar, werkt als DevOps engineer bij Cyso in Alkmaar en woont op loopafstand van zijn werk. En eerlijk, hij zou niets anders willen. Jochem vertelt graag over zijn uitdagingen, over werken in de IT en over de luxe van binnen vijf minuten op het werk zijn.

“Ik heb MBO ICT niveau 4 afgerond”, vertelt Jochem. “De eerste vier jaar na mijn studie heb ik gewerkt bij een groot bedrijf uit Haarlem. Daar liep ik rond in het datacenter en heb ik ongeveer alle stukken hardware die je kan verzinnen in mijn handen gehad. Daarna heb ik een tijd in de Verenigde Staten gezeten om daar het lokale support team te ondersteunen. En kort in Duitsland, voordat ik php-developer werd bij een klein bedrijfje in Alkmaar. Maar dat sloot toch niet helemaal aan. Daarna ben ik bij Cyso in Alkmaar aan de slag gegaan. De Cyso Group splitst zich op in drie kleinere bedrijven, Fuga, SQR en Cyso. Ik werk dus bij Cyso in het operations team als DevOps engineer. Daar ben ik verantwoordelijk voor al het onderhoud en innovatie binnen de bestaande systemen.”

Cyso als werkgever
Met de ervaring van de bedrijven waar Jochem hiervoor gewerkt heeft, is hij bij Cyso in een warm bad terecht gekomen. “Ja, bij grote organisaties moeten veranderingen op grote schaal gecoördineerd worden. Het fijne aan Cyso is dat iedereen elkaar kent. Er werken iets meer dan 50 mensen en dat maakt het heel knus, maar ook super wendbaar. Als je plannen hebt of iets tofs wilt doen, of als het bedrijf een nieuw product wil gaan verkopen, dan kunnen we dat bij wijze van spreken in 2 sprints uit de grond stampen.” Juist die korte lijntjes bevallen Jochem prima. “De directie staat super dichtbij het werk. Het is fijn als het een stressvolle week geweest om aan de bar met de directeur een biertje te kunnen drinken.”

Verantwoordelijk voor de keten
Een uitdaging vindt Jochem in de combinatie van techniek, adoptie en onderhoud. ,,Bij grote projecten is het gaaf om een manier te vinden om op lange termijn op schaal te kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld: Ik wil een cluster van 300 computers hebben, die wil ik allemaal op dezelfde manier kunnen ondersteunen met hetzelfde aantal mensen. Dat begint bij welke techniek je moet toepassen. Daarna komt een stukje adoptie. Je moet collega’s gaan instrueren, procedures schrijven en je moet zorgen dat het gaat leven. Men moet gaan snappen wat de oplossingen zijn en waarom. En dan komt het stukje maintenance. Op dat moment moeten we gaan overdragen aan andere collega’s die het systeem gaan bijhouden. Bij een groter bedrijf zouden dit allemaal verschillende teams zijn. Bij Cyso ben je voor de hele keten verantwoordelijk, dat is echt cool.”

Ga groeien in Alkmaar
Voor een toekomst in de IT ziet Jochem vele mogelijkheden. “Je kan in de IT alle kanten op. Op alle vlakken hebben we mensen nodig. Bedenk dus goed welke kant je op wilt. Als je account manager wil worden, dan kan dat ook. Maar ik moet zeggen dat de technische kant van de IT mij geen windeieren heeft gelegd. Die blijft uitdagend, leuk en je kan er goed in verdienen. Ik zou zeggen: ga lekker hobbyen, knutselen, afhankelijk van je opleidingsniveau. Kom lekker op mission control of de servicedesk zitten en ga groeien.”

Op loopafstand van kantoor, dat kunnen er toch niet veel zeggen. Jochem heeft wel een tip voor mensen die uit de regio komen. “Er is niets zo fijn dan werken waar je woont. Op je fiets of lopend naar je werk gaan, daar kan geen trein- of autorit tegenop. Als het tegenzit ben je dan drie kwartier tot een uur onderweg, en dat keer twee. Kom je in de buurt van Alkmaar wonen, zoek dan in de buurt van Alkmaar een baan.”

Kennismaken met Cyso? Bekijk het filmpje dat we hier hebben opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel