De IT=Alkmaar bedrijven: Maatschappelijk impact maken met Create

martijn apeldoorn

De IT=Alkmaar bedrijven: Maatschappelijk impact maken met Create

10-02-2020

Martijn Apeldoorn is met zijn 26 jaar een van de jongste ondernemers van IT=Alkmaar maar zeker niet met de minste ervaring. Al bijna tien jaar is hij aan het ondernemen. Wat begon met een computerservice voor ouderen is ondertussen uitgegroeid tot acht verschillende bedrijven met meer dan 60 medewerkers. De bedrijven verschillen maar er is een belangrijke rode draad: “In alles wat we doen, willen we maatschappelijk impact maken.”

Focus onderwijs en zorg 

Martijn begon op zijn 18e met technische ondersteuning aan ouderen, maar maakte niet lang daarna een switch. “Ik dacht dat ze vooral problemen hadden met de techniek en wilde ze daarbij helpen, maar merkte dat veel van mijn klanten ook eenzaam waren. Daarom besloot ik om dat probleem aan te pakken door de ouderen met elkaar in contact te brengen. ” Opvallend daarbij is dat Martijn zelf geen developer is, en dus al snel personeel nodig had om de technische ondersteuning te kunnen geven. Hij kijkt met een ondernemende mindset naar problemen en de oplossingen. “Mijn allereerste bijbaan had ik om mijn eerste twee collega’s te kunnen betalen. Daarna is het gelukkig snel gegroeid.”

Met de acht verschillende bedrijven werkt Martijn vooral voor de onderwijs en zorg sector. Er is bijvoorbeeld Talentz, een platform waar studenten makkelijk stageplekken kunnen vinden. Daarnaast is er Create Care met focus op innovatie in de zorgsector. Create Care biedt een breed scala aan tools die de zorg beter organiseren.

Ondernemen in Alkmaar 

Martijn is een geboren en getogen Alkmaarder en kiest bewust voor Alkmaar als vestigingsstad. “De stad speelt een belangrijke rol in Noord-Holland en is groot genoeg om met een pilot de impact van een idee te kunnen toetsen. Na het finetunen kunnen we het vervolgens uitrollen over het hele land.”

Bijna twee jaar geleden zat Martijn bij de eerste groep ondernemers die IT=Alkmaar oprichtte. Doel van deze stichting is laten zien wat Alkmaar op IT gebied te bieden heeft. “De samenwerking is voor ons een kans om ons en de regio nog beter op de kaart te zetten. Daarnaast is het ook prettig om regelmatig te kunnen overleggen met collega’s uit Alkmaar.”

Groeien in de IT-sector

Martijn verwacht de komende jaren nog flink door te kunnen groeien en ziet Alkmaar als een van de IT steden in Nederland. “De grote steden groeien hard, maar dat biedt juist kansen voor steden zoals Alkmaar. Als we nu in Alkmaar goed investeren in bijvoorbeeld infrastructuur en huisvesting heeft Alkmaar zeker de potentie om, naast andere grote steden, door te groeien als echte IT stad. Het laagdrempelige karakter helpt hierbij”.

Op dit moment werkt Martijn met zo’n 60 collega’s aan de verschillende producten en ter versterking zoeken ze nog developers en test automatiseerder. “Veel developers hoeven niet te switchen van baan voor het geld of de mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Ze willen mooie producten maken en het gevoel hebben dat ze echt een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld aan een maatschappelijk probleem. Daarom gaat het werven van nieuw en goed personeel bij ons relatief eenvoudig.”

Plannen voor 2020 en verder 

“Het komende jaar gaan we onze producten in heel Nederland uitrollen. Zo kunnen wij een aantal grote problemen die spelen in de zorg- en onderwijs sectoren tackelen!

Benieuwd naar Create, de vacatures of projecten? Neem dan hier een kijkje op de website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel

alle actualiteit over it in alkmaar

Meer nieuwsberichten