Veelgestelde vragen

Over IT=Alkmaar

Wat is IT=Alkmaar?

IT=Alkmaar is een stichting, opgericht in de zomer van 2018 door elf Alkmaarse IT bedrijven.

Waarom is IT=Alkmaar opgericht?

Alkmaar is een ondernemende en innovatieve stad met een sterke IT sector. De Alkmaarse IT bedrijven trekken talent en bedrijven aan uit de gehele provincie.

Ondanks de centrale functie van de sector en de sterk groeiende markt, merken veel ondernemers dat het een uitdaging is om goed zichtbaar te zijn. Bijvoorbeeld voor studenten, starters maar ook voor professionals die al langer werkzaam zijn in de IT. Door als gezamenlijk IT cluster naar buiten toe te treden, wil stichting IT=Alkmaar een groter publiek bereiken.

De stichting biedt een platform waarop iedereen kan zien wat de Alkmaarse IT sector te bieden heeft; van events, nieuws, vacatures tot mooie projecten en bijzondere opdrachtgevers. 

In de zomer van 2018 zijn Cyso Group, Triple, Nedvice ICT, Betty Blocks, Herke ICT Group, SnelStart, Bluedesk, Ekco, Create samen gestart. En in 2020 hebben Xolphin en Health Connected zich bij het initiatief aangesloten.

Hoeveel bedrijven zijn bij IT=Alkmaar aangesloten?

In 2020 zijn 11 bedrijven aangesloten bij IT=Alkmaar. De stichting is van start gegaan met negen bedrijven en in 2020 zijn daar twee bedrijven bij gekomen. De aangesloten bedrijven zijn Cyso Group, Triple, Nedvice ICT, Betty Blocks, Herke ICT Group, SnelStart, Bluedesk, Ekco, Create, Xolphin en Health Connected.

Is er een bestuur?

Ja, er is een bestuur, bestaande uit: 

  • Voorzitter: Sven Visser (Cyso Group) 
  • Penningmeester: Sander Beertsen (Nedvice ICT) 
  • Secretaris: Erik Lotte (Triple)

Voor wie is IT=Alkmaar?

De stichting is er voor mensen die in de IT werken of graag meer willen weten over het werk in deze sector.

Wat is het doel van IT=Alkmaar?

Stichting IT=Alkmaar heeft als doel om Alkmaar op de kaart te zetten als IT stad. De aangesloten bedrijven willen laten zien wat Alkmaar te bieden heeft op het gebied van IT en welke kansen hier nog liggen. Voor bedrijven, ondernemers maar ook studenten en werkzoekenden. Door samen op te trekken, willen de bedrijven een groter publiek bereiken. 

Daarnaast willen de aangesloten bedrijven van IT=Alkmaar samenwerken met partners in de stad en een ICT cluster vormen. Daarmee willen ze een brug slaan tussen studenten en het bedrijfsleven, maar ook tussen opleiders en het bedrijfsleven.

Voor studenten & starters

Ik weet niet zeker of de IT iets voor mij is, hoe kan ik hier achter komen?

Kom eens langs op een van onze jaarlijkse event en ontdek de mogelijkheden in de IT in Alkmaar! Onze events zijn gratis en er is altijd genoeg ruimte om kennis te maken met de verschillende bedrijven, workshops te volgen en op die manier een kijkje in de keuken van de verschillende bedrijven te krijgen.

Ik zoek een stageplek bij een IT bedrijf. Bij wie moet ik zijn?

Op onze vacaturepagina delen we alle vacatures, ook die voor stagiaires en traineeships. Wil je in contact komen met een van de bedrijven? Dat kan via de bedrijfspagina’s van de IT=Alkmaar bedrijven of persoonlijk tijdens een van de events die we organiseren. 

Wat biedt IT=Alkmaar voor studenten en starters?

Al onze events zijn vrij toegankelijk, ook voor studenten en starters. Daarnaast biedt IT=Alkmaar masterclasses aan op scholen en organiseren we hackathons. Dit zijn sessies van 12 of 24 uur waarbij de studenten, in teams, een oplossing moeten bouwen of ontwikkelen.

Ik heb geen achtergrond in de IT. Wat zijn de mogelijkheden?

De IT sector is breed en biedt daardoor ontzettend veel mogelijkheden. Een uitspraak die we vaker horen is, tegenwoordig is ieder bedrijf een IT bedrijf. Bedenk daarom eerst goed wat je aantrekt in het vak en waar je goed in bent. De IT bedrijven zijn niet alleen op zoek naar programmeurs, maar ook naar projectmanagers, marketeers en sales collega’s. Bezoek een van onze events om kennis te maken met de bedrijven en al jouw vragen te stellen.

Voor ondernemers

Kan ik me als Alkmaars bedrijf aansluiten?

Het is mogelijk om je als Alkmaars IT bedrijf aan te sluiten bij stichting IT=Alkmaar. Deelname gaat per kalenderjaar. Een verzoek tot deelname kan via het bestuur worden ingediend of via een van de huidige aangesloten bedrijven. Wel zitten er een aantal voorwaarden verbonden aan deelname, zo is er een financiële bijdrage en moet er daarnaast actief worden bijgedragen aan het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek. Meer informatie hierover is op te vragen bij de programmamanager Jolanda Jansen.

Kan ik vacatures vinden of plaatsen via IT=Alkmaar?

Vacatures op onze kanalen kan alleen wanneer je bent aangesloten bij de stichting. Vacatures vinden kan via itisalkmaar/vacatures.

Wat wordt er van mij als ondernemer verwacht als ik mijn onderneming aansluit?

Naast een jaarlijkse financiële bijdrage verwachten we een actieve inzet. Bijvoorbeeld door een meetup te organiseren, een bijdrage te leveren aan het IT=Alkmaar event of een masterclass op een school te verzorgen.

IT=Alkmaar Events

Waarom organiseert IT=Alkmaar events?

Om ervoor te zorgen dat iedereen op een laagdrempelige manier kennis kan maken met de Alkmaarse IT bedrijven zetten de bedrijven letterlijk de deuren open. We organiseren meerdere keren per jaar meetups en events, waarbij de bedrijven laten zien wat ze doen en welke kansen er zijn.

Wanneer worden er events gehouden?

Onze events vinden meerdere keren per jaar plaats. De eerst volgende event kun je hier vinden.

Welke events worden er gehouden?

Er worden meerdere meetups per jaar georganiseerd. In 2020 zijn deze omgezet naar webinars, in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Daarnaast organiseren we jaarlijks het IT=Alkmaar Event. Kijk voor meer informatie op itisalkmaar.nl/events.

Zijn er kosten verbonden aan de events?

Nee, alle IT=Alkmaar Events zijn vrij toegankelijk.

Wat zijn meetups?

Een meetup is een laagdrempelige manier om kennis te maken met een bedrijf of project. De setting is informeel en er is veel ruimte voor het stellen van vragen. Het doel van een meetup is kennis delen, in gesprek gaan met elkaar en een community creëren. Je hoeft niet over specifieke voorkennis te beschikken, iedereen is welkom. De meetups zijn altijd gratis en inclusief een hapje en een drankje. Aanmelden kan via de website van IT=Alkmaar waar ook het programma wordt gedeeld.

Wat zijn webinars en wanneer worden deze gehouden?

Omdat we in 2020 geen meetups kunnen organiseren, zijn er in 2020 een aantal webinars. Deze duren een uur. Er zijn geen kosten aan verbonden en aanmelden kan via itisalkmaar/webinars.

IT=Alkmaar Event

Het jaarlijkse IT=Alkmaar Events is het grote event van de stichting. Het is een gratis event wat is opgedeeld in een aantal elementen. Zo is er een grote vloer of aparte ruimte waar de verschillende bedrijven zich presenteren. Voor geïnteresseerden is het daardoor mogelijk om kennis te maken met de IT=Alkmaar bedrijven.

Daarnaast is er een gevarieerd programma met plenaire sprekers en workshops, het programma varieert wat betreft kennisniveau en expertise. Na afloop van het programma is er nog ruimte om te netwerken en borrelen. Het IT=Alkmaar Event is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk. Zowel in 2018 als 2019 was het event al snel uitverkocht.

Nieuwsbrief ontvangen?