Gemeente Den Bosch lanceert platform voor gestandaardiseerde informatieuitwisseling

Gemeente Den Bosch lanceert platform voor gestandaardiseerde informatieuitwisseling

23-06-2020

Dinsdag 23 juni presenteerde de gemeente Den Bosch tijdens het PI planning event van Common Ground haar platform waarmee zij op een gestandaardiseerde manier informatie kan uitwisselen met andere instanties.

De innovaties die dit platform met zich meebrengt liet de gemeente tijdens het Common Ground event live zien. Door anders om te gaan met brongegevens wordt het mogelijk de gemeentelijke informatievoorziening opnieuw vorm te geven. De data wordt losgekoppeld van de werkprocessen en (benodigde) applicaties. De data hoeft niet meer gekopieerd en apart opgeslagen te worden maar blijft juist bewaard bij de bron.

Meer voordelen

Daarnaast kunnen gegevens snel, efficiënt en conform de privacywetgeving uitgewisseld worden. 

Een ander voordeel van dit platform is dat de door de gemeentelijke instanties ontwikkelde applicaties onderling uitgewisseld kunnen worden, waardoor grote investeringen per gemeente niet meer nodig zijn. Denk hierbij aan hergebruik van modules voor geregistreerd partnerschap, rijbewijs aanvragen of online geboorteaangifte. Gemeenten kunnen hiermee de inwoners online faciliteren waarvoor men voorheen een afspraak op het gemeentehuis moest maken. Het unieke CaaS (Containers as a Service) platform is in samenwerking met Conduction, Cyso en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkeld.

WAAROM COMMON GROUND?

Gemeenten hebben nieuwe, moderne systemen nodig om te voorzien in informatie-uitwisseling. Common Ground legt de basisarchitectuur en voorwaarden waaraan deze systemen moeten voldoen. Door het inzetten van Common Ground kunnen gemeenten hun dienstverlening verbeteren. Dat stelt ze in staat om op een moderne en flexibele manier in te spelen op maatschappelijke vraagstukken. 

DE BASISINFRASTRUCTUUR

Om als gemeente te kunnen participeren aan de Common Ground community moet je beschikken over gestandaardiseerde infrastructuur die zogenaamd Haven compliant is. Dat is infrastructuur die op een veilige en stabiele manier software in containers (Docker) kan draaien, zodat gezamenlijk te ondernemen ontwikkel initiatieven bij alle partijen op dezelfde wijze kunnen draaien. De gekozen standaard hiervoor is een CaaS platform.

VRAGEN OF INTERESSE?

Heb je vragen over dit platform of interesse in de door de gemeente Den Bosch gekozen oplossing? Neem dan contact op met Martijn Baars: martijn.baars@cyso.com, 06 15 43 47 02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel