Wethouder Elly Konijn-Vermaas over Alkmaar, IT en het aantrekken van talent.

Wethouder Elly Konijn-Vermaas over Alkmaar, IT en het aantrekken van talent.

11-03-2021

Wethouder Elly Konijn-Vermaas is in Rotterdam geboren en getogen, maar woont alweer ruim dertig jaar in Alkmaar. Ze voelt zich dan ook echt een Alkmaarder. Ze voelt zich verbonden met de stad, de mensen en de mentaliteit. Na meerdere jaren als gemeenteraadslid actief te zijn geweest, maakt ze ondertussen alweer ruim zeven jaar deel uit van het Alkmaarse college. In haar portefeuille zit naast Onderwijs, Jeugdhulp en Citymarketing ook het dossier Alkmaar Kennisstad. Een belangrijk raakvlak met stichting IT=Alkmaar, want zowel de stichting als de gemeente Alkmaar willen zoveel mogelijk talent aantrekken, behouden en de kans geven om zich te ontwikkelen in deze bruisende stad.

Hoog tijd om aan de wethouder te vragen wat er nog op stapel staat. Wat kunnen we samen doen om de Alkmaarse IT-sector te versterken? En, we zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar haar favoriete plekje in de stad.

Vanuit uw portefeuille bent u medeverantwoordelijk voor Citymarketing en Alkmaar Kennisstad. Wat zijn de belangrijkste mijlpalen die u afgelopen jaar heeft bereikt?

Vanuit de gemeente Alkmaar proberen we vooral verbindingen te leggen, netwerken te versterken en innovatie een plek in de stad te bieden. De afgelopen jaren is dit goed gelukt, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van het Energy Innovation Park in de Boekelermeer. Daar zijn meerdere innovatieve bedrijven samengekomen die op een geheel eigen wijze naar energieproductie kijken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zeewier.

Een van de vraagstukken waar we ons ook op gericht hebben is de samenwerking tussen het MBO en het HBO in de regio. Terra Technica is een project, een samenwerking met meerdere partijen, die daaruit voortkomt. Binnen Terra Technica werken voornamelijk technische organisaties samen. Zij bieden onderzoeksopdrachten en stages aan voor leerlingen van zowel het MBO als het HBO.

Daarnaast hebben we samen met Data Science Alkmaar een aantal Field Labs opgericht. Hierin gaan we samen met studenten aan de slag met bijvoorbeeld mobiliteitsvraagstukken in de stad. Het belang van data is groot hierbij, omdat het je de kans geeft om heel precies te meten en te sturen. Dit toont ook aan hoe belangrijk IT-talent voor de stad is. Die kennis willen we graag behouden.”

IT-talent is belangrijk voor de stad, gelukkig heeft Alkmaar een groeiende en sterke IT-sector. Wat is volgens u de reden dat Alkmaarse IT-bedrijven zo succesvol zijn?

Dat zit hem in de ondernemersmentaliteit. Die zie je in alle sectoren terug. We willen continu verbeteren, groeien en doorontwikkelen, maar op een nuchtere manier. Daarnaast zie je dat de ondernemers met elkaar praten. Ze zoeken elkaar op, delen kennis en dragen de stad en regio een warm hart toe. Dat zie je bijvoorbeeld terug in stichting IT=Alkmaar, maar ook in Huis van het Werk, waarin HR-collegas van tientallen organisaties kennis met elkaar delen.”

Welke ambities heeft u, naast bovenstaande projecten, nog op het gebied van Alkmaar Kennisstad?

Voorop staat dat we talent willen aantrekken en behouden. We willen in de toekomst nog beter het MBO en het HBO met elkaar verbinden, Daar hebben we het bedrijfsleven ook hard bij nodig, door bijvoorbeeld uitdagende projecten, opdrachten en stages aan te bieden. Daarnaast hebben we nog steeds de ambitie om een Technische Universiteit aan Alkmaar te verbinden.”

Een van de uitdagingen waar zowel IT=Alkmaar als de gemeente Alkmaar mee te maken heeft, is studenten aantrekken. Ziet u nog kansen om die uitdaging te tackelen?

Studenten zoeken naast een bruisende stad ook uitdagende stageplekken en onderzoeksopdrachten. We zien dus nog een kans in de samenwerking met ondernemers in de stad. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar randvoorwaarden zoals woningen en bedrijvigheid in de stad. Naast sociale huurwoningen, woningen voor ouderen en gezinnen, proberen we ook genoeg woningen voor studenten en starters te ontwikkelen.”

En tot slot, we hebben op het moment helaas nog steeds te maken met maatregelen om Covid-19 tegen te gaan. Maar, mochten er weer versoepelingen aankomen, op welke plek kunnen we u dan weer tegenkomen?

Ik hoop dat ik snel weer lekker kan rondslenteren door onze fijne stad en mensen kan ontmoeten. Tijdens deze lockdown heb ik mijn werkbezoeken en het contact met de Alkmaarders het meest gemist. De scholen staan bijvoorbeeld hoog op mijn lijstje, ik kan niet wachten om daar weer langs te gaan en met zowel de docenten als leerlingen in gesprek te gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel