Pieter van Foreest: cutting edge in de zestiende eeuw …

Pieter van Foreest: cutting edge in de zestiende eeuw …

12-02-2021

Cutting Edge: highly advanced; innovative or pioneering.

Local: an inhabitant of a particular area or neighbourhood.

 

Het thema van de Alkmaarse IT-Week is dit jaar Cutting Edge Locals. Zou je de term vertalen naar het Nederlands, dan zou je spreken van een lokale pionier. En die hebben we in Nederland door de eeuwen heen legio gehad. Zelfs in Alkmaar zijn er personen geweest die vandaag de dag nog altijd bekendheid genieten.

Hollandse Hippocrates

Pieter van Foreest bijvoorbeeld. Deze Alkmaarder zorgde voor flink wat ‘buzz’ in de zestiende eeuw. Hij was een van de belangrijkste medici van het land en werd ook wel de ‘Hollandse Hippocrates’ genoemd. Maar waarom was Van Foreest nu zo bijzonder en wat was er innovatief aan zijn werk? Hiervoor kunnen we het beste kijken naar zijn indrukwekkende loopbaan en de keuzes die hij maakte. Deze spreken voor zich.

Passie als leidraad

Van Foreest promoveerde in 1543 aan de Universiteit van Bologna, waarna hij in Rome en Parijs werkte en een geneeskundepraktijk in Alkmaar startte. Vervolgens was hij 37 jaar lang stadsgeneesheer van Delft en werd hij de lijfarts van Willem van Oranje (hij verrichtte ook de lijkschouwing en balseming na de dodelijke aanslag op hem). 

Deze staat van dienst leverde hem tal van aanbiedingen voor academische functies. Van Foreest verkoos echter de geneeskundige praktijk. En dit is nu exact waarom hij zo’n goed voorbeeld is van een Cutting Edge Local. Wat de wereld ook misschien van hem verwachtte, hij bleef te allen tijde werken vanuit zijn passie. De gewone mens helpen vanuit de geneeskunde was zijn roeping. Met dit doel voor ogen schreef hij zelfs een boek over het herkennen van kwakzalvers en was hij de initiator van regelgeving omtrent het uitoefenen van geneeskunde.

Werk van betekenis

Pieter van Foreest was een ware pionier in zijn tijd. Tijdens zijn praktijkjaren in Alkmaar bracht hij maar liefst 1350 kwalen en bijbehorende behandelmethoden in kaart. Dit werk werd gebundeld en gepubliceerd en vormde de basis voor opvolgende geneeskundige bevindingen. Er volgden talloze herdrukken van zijn werk.

Nu je meer weet over Pieter van Foreest, breng hem ook eens een bezoek als je een rondje door de binnenstad van Alkmaar doet. Hij ligt namelijk begraven in de Grote Kerk. 

Een inspirerende man, deze Cutting Edge Local van lang vervlogen tijden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel