Reproshape, een uniek project in Noord-Holland

Reproshape, een uniek project in Noord-Holland

26-04-2021

Van 22 tot en met 26 maart vond de eerste editie van de Alkmaarse IT-Week plaats. Het was een week vol met webinars en inspirerende talks over de IT-sector. Heb je het gemist? Geen probleem, vrijwel alle webinars zijn nog steeds te bekijken op alkmaarseitweek.nl. 

Tijdens de Alkmaarse IT-Week hebben we onze lokale pioniers, de Cutting Edge Locals flink in de spotlight kunnen zetten. Een daarvan is Tijl Bouman, een technicus in hart en nieren.  Hij is technisch ingenieur, heeft elektronica, mechanica en medische techniek gestudeerd. Hij kan programmeren en brengt al deze kennis samen in bijzondere projecten. Waaronder Reproshape. Een uniek project in Noord-Holland. 

Tijl, wil je ons eerst iets meer vertellen over Reproshape? 

Reproshape heeft een 3D-scanner waarmee je in een handomdraai personen en dieren kunt scannen. Dit zetten we vervolgens om naar een digitale avatar voor Virtual Reality of we maken via een 3D-printer een of meer 3D-beeldjes. 

De scanner werkt met 128 camera’s die allemaal tegelijkertijd een foto nemen. Vervolgens projecteren we een raster en neemt het systeem nog een foto. Dat duurt bij elkaar ongeveer een derde van een seconde. Het is dus letterlijk in een flits gebeurd. Het resultaat is een foto, maar dan driedimensionaal.

Daarnaast scannen we ook objecten voor 3 dimensionale presentatie op websites, in Virtual Reality of Augmented Reality. Ook deze objecten kunnen na het scannen 3D geprint worden.

Hoe ben je op het idee gekomen om dit project te starten? 

‘In mijn werk als ingenieur was ik al vrij veel bezig met technisch tekenen en ook met 3D-modelleren. Vanuit deze werkzaamheden werd mijn interesse gewekt voor 3D-scannen en de mogelijkheid om tekeningen of beeld, om te zetten in iets tastbaars. Ik ben meer onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden en de techniek die dit mogelijk maakt. Tijdens dit onderzoek kwam er een opdracht op mijn pad en zijn we gestart met de ontwikkeling van de 3D-scanner. De partners waarmee ik deze opdracht gestart ben zijn halverwege het proces wegens omstandigheden gestopt. Ik besloot door te gaan, heb alles overgenomen, de scanner gebouwd en ben Reproshape gestart.’

Waar kunnen we Reproshape vooral vinden? 

‘Normaal gesproken ben ik vooral veel op events en beurzen te vinden, dat vind ik ook erg leuk om te doen. In 2017 ben ik begonnen bij de Karavaan, deze samenwerking in Alkmaar heeft Reproshape een enorme boost gegeven. Vanwegen de coronamaatregelen staan de projecten even stil, maar ik denk dat ik in de loop van dit jaar weer op pad kan.

 

Waar zie je Reproshape over 5 jaar? 

Met de ontwikkeling van Reproshape hebben we het proces van 3D-scan naar 3D-print inmiddels goed onder controle. We zien dat steeds meer organisaties overstappen naar het maken van 3D-scans voor de presentatie van producten op websites. En ook het gebruik van VR en AR neemt toe. Om aan deze grotere vraag te kunnen voldoen, zijn wij onze processen nu aan het optimaliseren.

Wij blijven ons ontwikkelen zodat 3D-scantechnieken toegankelijk blijven voor zowel bedrijven als  particulieren. Daarnaast onderzoeken we nieuwe groeikansen, met als voorbeeld de koppeling tussen Artificial Intelligence en Virtual Reality.

 

Je kantoor zit in Alkmaar, vlak achter het station. Wat maakt Alkmaar een fijne plek om te ondernemen? 

Alkmaar heeft een prettig ondernemersklimaat. Direct na de lancering van Reproshape werd dit nieuws op veel plekken overgenomen en waren ondernemers in mijn omgeving zeer geïnteresseerd in wat ik deed. Daarnaast merk ik dat mijn netwerk groter dan alleen Alkmaar is, in Amsterdam zijn er ook veel netwerken waar dit soort culturen zijn ontstaan. 

Heel officieel is Tijl geen geboren en getogen Alkmaarder, maar ondertussen is De Rijp waar hij opgroeide ook onderdeel van Alkmaar geworden. Op jonge leeftijd koos hij al voor een opleiding in Alkmaar, na zijn studie is hij verhuisd naar Alkmaar en hier altijd blijven wonen. ‘ Ik vind het fijn dat ik in Alkmaar mijn netwerk en mijn werk heb, en dat ik met drie minuten fietsen al buiten de stad ben. Er zijn meerdere bossen om ons heen, je kunt gemakkelijk naar het strand en je bent dichtbij de duinen. Amsterdam en Haarlem vind ik ook hele fijne steden, maar Alkmaar is de plek waar ik ben opgegroeid.’

 

Waar kunnen we je na de versoepelingen als eerste weer vinden? 

Omdat ik graag in de natuur en buiten ben, verandert er in eerste instantie niet zoveel. Wel hoop ik dat er snel weer evenementen worden georganiseerd. De meetups en events rondom IT en Tech mis ik wel. Ik vind het leuk als dit samenkomt op een bruisende plek, waar je met een drankje mensen kunt leren kennen die ook met technische dingen bezig zijn. 

 

Welke kansen zie je nog voor Alkmaar? 

‘Als ik het voor het zeggen heb, zou ik een initiatief zoals IT=Alkmaar omarmen. In ieder geval initiatieven die jongeren aantrekken. En flink investeren in jongerenhuisvesting. Er ligt een grote kans op meer huisvesting voor jongeren en het faciliteren van creatieve plekken waar IT ook een plek krijgt. Er lopen wel initiatieven, maar het mag allemaal wel wat sneller gaan.’ Hier voegt Tijl lachend aan toe: ‘Daarnaast zou ik van het politiebureau een hotel maken, met een prachtig terras eromheen en op Overstad veel meer terrassen maken. Dit zijn hele mooie plekken, die we nog veel beter kunnen inzetten voor de stad. Voor mezelf zie ik nog een enorme kans omdat Reproshape uniek is in de kop van Noord-Holland en in Nederland.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel