Willem Blaeu, cartograaf en wetenschapper met passie voor zijn werk

Willem Blaeu, cartograaf en wetenschapper met passie voor zijn werk

13-02-2021

Een pionier, een innovator in zijn of haar vakgebied; de Alkmaarse IT-Week draait om deze smaakmakende figuren en bedrijven. Maar, wie waren nu die Alkmaarse pioniers die de weg voor hen hebben geplaveid? Welke historische figuren waren de Cutting Edge Locals van hun tijd?

 

Neem Willem Blaeu, de man wiens naam de Alkmaarder van vandaag de dag vooral zal koppelen aan de scholengemeenschap aan de Robonsbosweg of aan het Blaeustraatkwartier met de populaire jaren ‘30-woningen. Wat niet veel mensen zullen weten is dat de Alkmaarse Willem Blaeu cartograaf en wetenschapper was. Hij maakte globes, landkaarten, atlassen, zeekaarten en zeemansgidsen. Tevens was hij uitgever van niet alleen zijn eigen werk, maar ook van dat van grote namen zoals P.C. Hooft, Roemer Visscher, Vondel en Descartes.

Liefde voor de wetenschap

Goed, Blaeu was dus een pionier op het vlak van cartografie. Maar wat hem misschien wel het beste typeert als een Cutting Edge Local van zijn tijd was zijn werk in de wetenschap. Vanuit zijn interesse naar het berekenen van de omtrek van de aarde voerde hij aan het begin van de zeventiende eeuw metingen uit langs de Nederlandse kust en bestudeerde hij de lengtegraden op zee. 

In die tijd leden veel schepen schipbreuk, omdat een accurate tijdmeting op zee nog niet mogelijk was en zodoende lengtegraden verkeerd werden ingeschat. Met de wetenschappelijke benadering van Blaeu, die deelnam aan de methode van Galileo Galilei om de lengtegraad op zee te bepalen aan de hand van de manen van Jupiter, kwam een oplossing in zicht. Een oplossing waar de hele wereld baat bij had.

Turen naar de hemel

O, en hadden we al gezegd dat Willem Blaeu in zijn wetenschappelijke loopbaan ook nog eens twee nieuwe sterren ontdekte? Best een pionier, die man.

Nu jullie weer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel