Werken als backend developer

Aan de slag als backend developer in de IT

 

Wat doet een backend developer?

Dat een website, een app of een programma goed draait is voor een groot deel te danken aan de backend developer, ook wel backend programmeur genoemd. Als backend ontwikkelaar ben je verantwoordelijk voor alles wat er aan de achterkant van IT-programmatuur gebeurt. Alle onzichtbare processen worden door middel van code opgebouwd. Door deze programmeertaal laat deze ontwikkelaar veel processen vlekkeloos verlopen. Samen met de front-end developer zorgt de backend ontwikkelaar voor het gehele proces van de bouw van websites, apps en programma’s. Daarnaast is het belangrijk om continu te testen en debuggen om ervoor te zorgen dat een programma altijd soepel en effectief functioneert.

Bekijk hier hoe het werk van een frontend developer eruit ziet. 

Welke kwaliteiten moet een backend developer bezitten?

Python, HTML, CSS, JavaScript, SQL. Welke programmeertaal ga jij gebruiken voor de bouw van applicaties? Om een goede backend ontwikkelaar te worden zul je diverse talenten nodig hebben, te beginnen met de programmeertalen die je gebruikt. Als backend ontwikkelaar ben je de hele dag bezig met functionaliteiten die de eindgebruiker nooit te zien krijgt. Jij zorgt daarentegen wél voor de gehele digitale ervaring als het gaat om de kernfuncties van de gebruikte programma’s.

Wil jij je ontwikkelen als backend ontwikkelaar dan moet je een gezonde dosis nieuwsgierigheid hebben naar techniek. Secuur werken is zeker nodig willen alle onzichtbare processen werken zoals de eindgebruiker dat wilt. Het continu testen van programma’s zorgt voor het beste product, daar gaat veel tijd in zitten. Jouw projectmanagement en tijdmanagement moeten hiervoor op orde zijn. Als jij ook nog sterke probleemoplossende en goede communicatieve vaardigheden hebt, dan ligt de wereld aan je voeten.

Hoe ziet een werkdag van een backend developer eruit?

De dagen dat een backend ontwikkelaar zijn werk vooral ’s nachts uitvoerde zijn voorbij. Tegenwoordig word je gedurende het hele proces betrokken bij de bouw van programma’s of websites. Alle andere disciplines hebben jou nodig om hun wensen van papier in techniek te veranderen. Bereid je agenda dus alvast maar voor op veel brainstormsessies met je collega’s.

Benieuwd naar de openstaande vacatures?

“De IT blijft uitdagend, leuk en je kan er goed in verdienen.”
– Jochem, DevOps developer bij Cyso

Wat verdient een backend developer?

Kort gezegd, een backend developer verdient tussen de €3000,- en €4250,-. Dit heeft met een aantal factoren te maken. 

  • Opleidingsniveau
  • Carrièreniveau
  • Locatie
  • Bedrijf
  • Soort dienstverband

Laat jij zien wat je kunt en is een bedrijf blij met je, dan zit er snel groei in je salaris. Ben je erg goed in je vak, dan weten de grotere bedrijven jou te vinden en kan je een mooie salariseis op tafel leggen.

Omscholen naar developer

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om je om te laten scholen. Er zijn veel opleidingen en trainingen voor talenten, jong en oud. ICT is een beroepsgroep waarin altijd vraag is naar nieuw personeel. Wil jij heel graag werken in de IT, maar heb je geen IT-opleiding gedaan zoals informatica? Geen probleem. Veel bedrijven kunnen jou een traineeship aanbieden. Jij kan dan laten zien dat jij het vak al in de vingers hebt. 

Voel jij je aangetrokken tot de IT en denk jij aan een nieuwe stap in je carrière? Kijk eens op onze Omscholing Helpdesk. Hier krijg je meer informatie over omscholingstrajecten naar een baan in de software development.

Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina!

Uitgelichte vacatures

IT gebeurt in Alkmaar

IT is overal. In elk bedrijf en elk gebouw is IT nodig voor het vlekkeloos verloop van de dagelijkse werkzaamheden. Veel professionals vinden in Alkmaar een perfecte locatie. De diversiteit in bedrijven is enorm, waardoor elke IT-tak ook vertegenwoordigd is. Bovendien ligt Alkmaar in het midden van alles. Dicht bij een historische binnenstad, strand, zee, en Haarlem en Amsterdam liggen om de hoek. 

Veel IT-bedrijven werken samen om het beste IT-talent op te leiden. Samen investeren ze in het behoud van IT-kennis. Dit maakt van Alkmaar een echte IT-hub. Dus of je op zoek bent naar een baan bij gevestigde naam op IT-gebied of naar een kleine start-up om mee te groeien naar de toekomst. In Alkmaar vind je de mogelijkheden om je toekomst in IT uit te stippelen. 

Om je een sfeerimpressie te geven hebben we filmpjes gemaakt bij diverse Alkmaarse IT-bedrijven, bekijk ze hier.