Omscholing helpdesk

Omscholen naar de IT, iets voor jou?

De IT-sector groeit al lange tijd exponentieel. Door de ontwikkelingen als gevolg van de pandemie werd de vraag naar slimme digitale oplossingen, en daarmee de druk op IT-bedrijven, alleen maar groter.

Waarom omscholen?
De keuze om om te scholen naar de IT is persoonlijk en de beweegredenen hiervoor lopen ver uiteen. Misschien houd je je hobbymatig al bezig met IT, en wil je van je hobby je baan maken? Of misschien is er een mooie IT-functie bij jouw werkgever vrijgekomen welke jij graag zou invullen?
 
Naast een passie voor IT kan een omscholing naar de IT-sector ook praktische redenen hebben. Door het tekort aan IT’ers zijn de mogelijkheden voor werkzoekenden binnen de branche groot. Veel opleidingsinstituten geven dan ook baangarantie na afronding van de opleiding. Er is binnen de branche vooral veel vraag naar:
 
  • softwareontwikkelaars
  • testers
  • databasebeheerders en analisten
  • ICT-architecten
  • security specialisten
 
Benieuwd naar de mogelijkheden en wat bij jou past? 
Dan is PathWays misschien iets voor jou. Tijdens deze training krijg je inzicht in alle domeinen van de IT-arbeidsmarkt en oriënteer je je op welke onderdeel van IT het beste bij jou past. Je doet dit door hands-on aan de slag te gaan met programmeren, cloud computing, growth hacking, etc. Je kan PathWays vier weken full time volgen of in zes weken naast je werk. Dus of je nu werkt, tijdelijk niet werkt of op vakantie bent, je kan je oriënteren op een studie en baan in IT.
 

Voel je je aangetrokken tot de IT-sector, maar weet je nog niet zeker welke functie dan bij jou past? Doe dan de IT beroepentest. In de IT beroepentest wordt aan de hand van een aantal vragen bepaald welke IT functie goed bij jouw wensen en persoonlijkheid past.

Opleidingen

Heb je besloten voor een baan in de IT te gaan? Voordat je aan het werk gaat moet je de nodige kennis opdoen. Er zijn verschillende manieren om jezelf wegwijs te maken in de IT-wereld. Om je op weg te helpen hebben we onderzocht welke mogelijkheden er zijn om jezelf op te leiden tot IT-professional. Een aantal hiervan hebben je voor je op een rij gezet.

 

Een MBO of HBO opleiding volgen 

Het volgen van een een MBO of HBO opleiding is wellicht de meest voor de hand liggende manier om kennis op te doen. Tijdens het volgen van een MBO of HBO opleiding leer je alles wat je moet weten om succesvol aan de slag te gaan in de IT-branche. Voorbeelden van opleidingen tot systeembeheerder zijn informatica, ICT-beheer en netwerkbeheer. Afhankelijk van jouw woonplaats en opleidingsniveau kun je een hogeschool kiezen bij jou in de buurt.

Leerpad systeembeheer bij ICTtrainingen.nl (alleen richting systeembeheer)

Tijdens dit leerpad doe je kennis op om de basis van systeembeheer onder de knie te krijgen. Met deze kennis behaal je tijdens dit leerpad verschillende CompTIA certificeringen. Tijdens het leerpad word je begeleid om de training zo succesvol mogelijk te doorlopen. Lees hier meer over het leerpad tot systeembeheerder.

Een opleiding via Winc Academy (alleen richting softwareontwikkeling)

Via Winc Academy kan je een opleiding volgen tot front-end, back-end of full-stack developer. De opleiding is remote en interactief en heeft geen vast tijdspad. Tevens is de opleiding praktijkgericht en word je begeleid gedurende de lessen.

Omscholingstraject bij NOVI

Speciaal voor mensen die zich willen omscholen heeft NOVI opleidingen samengesteld voor de meest kansrijke IT functies. In maximaal 6 maanden word je opgeleid tot IT-professional op hbo-niveau. Bekijk hier de NOVI opleidingen waarmee je binnen no-time aan de slag kunt in de IT.

Een opleiding via Bit Academy (alleen richting softwareontwikkeling)

Ook Bit Academy biedt verschillende opleidingen aan waarmee jij binnen korte tijd als developer op de arbeidsmarkt staat. Ben je ZZP’er of in loondienst? Goed nieuws! Dan kan je gebruik maken van de NL Leert Door subsidie waardoor je de opleiding gratis kunt volgen.

CompTIA Certificaten 

CompTIA staat voor Computing Technology Industry Association. Deze organisatie is een gevestigde naam binnen de branche en biedt opleidingen, trainingen en certificaten aan die branchebreed worden erkend. Meer weten over CompTIA certificaten? Bekijk de mogelijkheden.

Vijfhart IT opleiding 

Vijfhart is ook een goede optie voor een opleiding in de IT. Naast de standaard opleidingen bieden ze ook opleidingen om je persoonlijke skills uit te breiden zoals leiderschap en communicatie. Ook wanneer je je wil verdiepen in een bepaalde werkwijze kan je bij Vijfhart terecht voor een opleiding in Agile & Scrum. Alle opleidingen worden online, klassikaal en hybride aangeboden. Lees hier meer over de opleidingen die Vijfhart aanbied.

Een opleiding via ICM

Wil je een stevige basisopleiding volgen waar je gedurende je hele IT-carrière kunt voortbouwen? Dan is de IT basisopleiding bij ICM misschien een goede optie. Tijdens deze opleiding van 4 maanden leg je een brede kennis aan van alle belangrijke thema’s in IT. Na deze opleiding weet je waar jouw kracht ligt in de IT en kun je je verder specialiseren.

Een training bij AT Computing (alleen richting softwareontwikkeling)

Bij AT Computing kan je terecht voor alle kennis die je nodig hebt om aan de slag te gaan in de IT branche. Bezit je al over basiskennis, en wil je deze kennis verder uitbreiden? Bij AT Computing bieden ze losse cursussen aan waarmee jij je kennis kunt aanvullen. Wil je leren over een onderwerp waar geen standaard cursussen voor worden aangeboden? Dan biedt AT Computing ook maatwerk cursussen. 

Gratis omscholen

Niet iedereen die zich wil laten omscholen heeft een ruim budget om dit te financieren. Gelukkig zijn er toch een aantal opties waarmee je je met weinig tot geen budget kunt laten omscholen.

Aanmelden voor een Digipower opleiding

De IT managementgroep, de CA-ICT en de Rijksoverheid zijn een samenwerking gestart om het grote aantal openstaande IT vacatures te vullen. Je kunt je gratis aanmelden voor het Digipower programma. Tijdens het programma wordt er gekeken naar de opleiding die het beste aansluit bij jouw profiel en wensen. Het Digipower programma verzorgt vervolgens de opleiding en brengt je na het afronden van de opleiding in contact met werkgevers.

TechGrounds

TechGrounds leidt verborgen talent op tot IT-professionals. Kosteloos en met baangarantie. Zij hebben opleidingen in Webdevelopment, Cloud Engineer, Salesforce consultant/developer en TechSupport. In deze groepen is minimaal 50% vrouw, en zijn alle leeftijden en culturele achtergronden vertegenwoordigd.

Traineeship

Wat is een traineeship eigenlijk? Bij een traineeship ga je direct aan de slag binnen een IT-bedrijf. Tijdens het traineeship ben je fulltime aan het werken en leren binnen het bedrijf. Het voordeel van een traineeship is dat je in dienst gaat bij een bedrijf en daarom ook een salaris ontvangt. Tijdens deze vooraf afgestemde periode werk je aan verschillende projecten en soms binnen verschillende functies. Zo krijg je een goede indruk van de werkwijze van het bedrijf en doe je de kennis op die nodig is om als volwaardige IT-professional aan de slag te gaan.

Omscholingstraject via UWV

Ook het UWV biedt mogelijkheden aan tot omscholing naar de IT. Ben je benieuwd welke mogelijkheden tot omscholing er zijn in jouw regio? Dan kan je terecht bij een Werkgevers Servicepunt bij je in de buurt. Meer informatie over de mogelijkheden? Klik hier.

Make IT work

Make IT work is een omscholingstraject voor hoogopgeleiden die in de IT-sector aan de slag willen. Tijdens de opleiding kun je zelf een keuze maken de verschillende IT-functies die worden aangeboden. Dit omscholingstraject werkt samen met werkgevers, waardoor de kosten voor de opleiding beperkt zijn. Het traject kan vanuit verschillende HBO-instellingen gevolgd worden en neemt in totaal 11 maanden in beslag. De eerste 5 maanden ben je fulltime bezig met de opleiding. De 6 maanden ga je aan de slag bij een werkgever en ontvang je een arbeidscontract.

Cyberworkplace

Wil je aan de slag met cybersecurity, of als ethisch hacker of programmeur? Dan is Cyberworkplace iets voor jou. De inschrijving en lessen bij Cyberworkplace zijn gratis, en na afronding van het traject brengen ze je in contact met IT security bedrijven om jouw carrière in de IT een vliegende start te geven.

NL Leert Door subsidie

De NL Leert Door subsidie is een subsidie die beschikbaar wordt gesteld voor Nederlanders die zich willen laten omscholen. Via de tool kan je alle beschikbare opleidingen vinden en filteren op duur, vakgebied en opleider.

Cisco cursussen

Ook Cisco Nederland biedt een aantal gratis IT-cursussen aan.
Je kunt kiezen uit: Introductie Internet of Things, Introductie Cybersecurity, Linux Unhatched en Programma Essentials in Python. Lees
hier meer over de Cisco cursussen.

Na de omscholing

Heb je het omscholingstraject afgerond en ben je klaar voor een uitdagende baan in de IT? Dan ben je aan het goede adres. Op onze website verzamelen we alle IT vacatures in Alkmaar op één plek. Liever een keertje face-to-face kennis leren maken met de Alkmaarse IT-bedrijven? Houd dan onze website en socials in de gaten. Wanneer we een event of meetup organiseren geven we dit van tevoren aan op onze kanalen.

Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina!

Uitgelichte vacatures