Werken als frontend developer

Aan de slag als frontend developer in de IT

 

Wat doet een frontend developer?

Elke website heeft een frontend en een backend. Frontend ontwikkelaars werken daarom nooit alleen. Als je een website bezoekt, of een programma gebruikt, is alles wat je gebruikt, wat je ziet of waarop je klikt het werk van een frontend developer. Het is de uitdaging om de beste combinatie te vinden van design, technologie en programmeren. Het werk van een frontend developer is divers. Optimaliseren van de gebruikerservaring, concepten tot leven brengen met HTML, JavaScript en CSS, het implementeren van design op (mobiele) websites en apps, SEO, bugs oplossen, testen op gebruiksvriendelijkheid; het is een greep uit de kerntaken die het werk als frontend ontwikkelaar de moeite waard maken.

Ben je meer geinteresseerd in de functie backend developer? Bekijk hier hoe het werk van een backend developer eruit ziet.

Welke kwaliteiten moet een frontend developer bezitten?

Veel meer nog dan een backend developer moet je communicatief vaardig zijn. Je moet de eisen en vragen van alle partijen omzetten in een mooi visueel eindproduct. Een creatief beroep dus, maar daarnaast is analytisch vermogen en nauwkeurigheid heel belangrijk. Samenwerken en rekening houden met de wensen en behoeften van de klant; dat is wat je als frontend ontwikkelaar in de vingers moet hebben. Je hebt een creatieve geest, dus jouw werk stopt niet na vijf uur. De beste ideeën komen bij jou op de gekste momenten binnen. En alles is mogelijk. Een frontend developer denkt niet in dingen die niet kunnen.

Technisch moet je echter wel wat in huis hebben. Kennis van HTML, CSS, Javascript is een must. Maar ook bijvoorbeeld AngularJS en kennis van User Experience en User Interface, PHP en MySQL helpt in je ontwikkeling.  

 

Hoe ziet een werkdag van een frontend developer eruit?

Jouw werkdag ziet er anders uit dan gisteren. Geen dag is hetzelfde. Je hebt veel contact met klanten, maar ook met de backend developers. Al hun opmerkingen, wensen en inbreng moet de frontend developer omzetten in een design.

En gewoon goed is voor jou niet goed genoeg. Jij bent continu bezig met het debuggen en het verbeteren van wat er al gemaakt is. Als frontend ontwikkelaar werk je dagelijks aan het optimaliseren van vindbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en het technisch uitwerken van designs. Jij bent dé onmisbare verbinding tussen techniek en design.

Benieuwd naar de openstaande vacatures?

Wat verdient een frontend developer?

Een beginnen frontend developer verdient tussen de €2500,- en €3000,-. Heb je enige ervaring dan zit het salaris tussen de €3000,- en €4250,-. De hoogte van het salaris heeft met een aantal factoren te maken. 

  • Opleidingsniveau
  • Carrièreniveau
  • Locatie
  • Bedrijf
  • Soort dienstverband

Heb jij straks voldoende ervaring als frontend developer, dan kan je salaris dus flink oplopen. 

Benieuwd naar openstaande frontend developer vacatures? Frontend developer vacatures

Omscholen naar frontend developer?

Omscholen naar een functie in de IT is goed mogelijk. En met de hoeveelheid openstaande vacatures in de IT kan je zeker spreken van baangarantie. Omscholen is tegenwoordig helemaal niet ingewikkeld. Er worden genoeg opleidingen en trainingen aangeboden voor talenten, jong en oud. Wil jij graag aan de slag in de IT, maar heb je geen opleiding gedaan zoals informatica? Geen probleem. Veel bedrijven kunnen jou een traineeship aanbieden. Jij kan dan laten zien dat jij het vak al in de vingers hebt. 

Voel jij je aangetrokken tot de IT en denk jij aan een nieuwe stap in je carrière? Kijk eens op onze Omscholing Helpdesk. Hier krijg je meer informatie over omscholingstrajecten naar een baan in de software development.

Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina!

Uitgelichte vacatures

IT gebeurt in Alkmaar

IT is overal. In elk bedrijf en elk gebouw is IT nodig voor het vlekkeloos verloop van de dagelijkse werkzaamheden. Veel professionals vinden in Alkmaar een perfecte locatie. De diversiteit in bedrijven is enorm, waardoor elke IT-tak ook vertegenwoordigd is. Bovendien ligt Alkmaar in het midden van alles. Dicht bij een historische binnenstad, strand, zee, en Haarlem en Amsterdam liggen om de hoek. 

Veel IT-bedrijven werken samen om het beste IT-talent op te leiden. Samen investeren ze in het behoud van IT-kennis. Dit maakt van Alkmaar een echte IT-hub. Dus of je op zoek bent naar een baan bij gevestigde naam op IT-gebied of naar een kleine start-up om mee te groeien naar de toekomst. In Alkmaar vind je de mogelijkheden om je toekomst in IT uit te stippelen. 

Om je een sfeerimpressie te geven hebben we filmpjes gemaakt bij diverse Alkmaarse IT-bedrijven, bekijk ze hier.